Γρανίτα φράουλα

Υλικά
  • 6 φλιτζάνια του τσαγιού μέτριες φράουλες
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Στη συνέχεια αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει .

Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσανάκια και τα φύλλα τους, τις σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας, τις κόβουμε σε κομματάκια και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Περνάμε τον πουρέ της φράουλας από ψιλό τρυπητό ή τουλπάνι.

Τον ρίχνουμε στο σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα της φράουλας στην παγωτομηχανή ή σε ένα μεταλλικό σκεύος και κατόπιν στην κατάψυξη και το αφήνουμε να παγώσει καλά. Αν το βάλουμε σε μεταλλικό σκεύος, θα πρέπει μετά από 1-2 ώρες περίπου, (μόλις αρχίσει και παγώνει στις άκρες του μεταλλικού σκεύους), να το βγάλουμε από την κατάψυξη, να το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι ή να το χτυπήσουμε στο μπλέντερ, μέχρι να ξεσβολιάσει και να αφρατέψει (για να μη πιάσει πάγο).

Θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον άλλη μία φορά μετά από 1-2 ώρες περίπου, πριν το αφήσουμε να παγώσει καλά, δηλαδή για περίπου 4-5 ώρες.

Κάθε φορά που σερβίρουμε ανακατεύουμε καλά τη γρανίτα με ένα πιρούνι.

Τη σερβίρουμε σε ψηλά γυάλινα ποτήρια με χοντρό καλαμάκι, γαρνίροντας εάν θέλουμε με ολόκληρες φράουλες ή με φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας.

Σημειώσεις

Αν το μείγμα του φρούτου είναι πυκνό, δεν πήζει και θα χρειασθεί να προσθέσουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό ή και παραπάνω.

Για να σερβίρουμε εύκολα τη γρανίτα σε ολοστρόγγυλες μπαλίτσες, βουτάμε το κουτάλι του παγωτού μέσα σε ένα ποτήρι του νερού με βραστό νερό να ζεσταθεί.

Στις γρανίτες βάζουμε τόση ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα.