Φράουλα γλυκό του κουταλιού

Υλικά
  • 1 κιλό γερές φράουλες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμός 2 λεμονιών
  • 1 φασόλι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Πλένουμε τις φράουλες, τις σκουπίζουμε καλά επάνω σε πετσέτα κουζίνας ή σε χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε προσεχτικά το κοτσανάκι τους με μαχαίρι. Αν είναι μέτριες τις αφήνουμε, όπως είναι, εάν όμως είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.(Καλό είναι να είναι ίδιου μεγέθους.)

Τις τοποθετούμε μαζί με τη ζάχαρη σε σειρές σε μεγάλη κατσαρόλα, γιατί φουσκώνει το σιρόπι,   (φράουλες- ζάχαρη- φράουλες-ζάχαρη κ.λ.π.).

Τις ραντίζουμε με το χυμό των λεμονιών και τις αφήνουμε σκεπασμένες στο ψυγείο όλο το βράδυ (για 12 περίπου ώρες), μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια τις ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα, για να μη λιώσουν και τις βράζουμε σε σιγανή φωτιά 3-4 λεπτά ξαφρίζοντας τες.

Τις αφήνουμε να μείνουν 24 ώρες και τις ξαναβράζουμε 5-6 λεπτά μαζί με τη βανίλια (αν τη χρησιμοποιήσουμε). Αν χρειασθεί τις ξαφρίζουμε.

Εάν μετά τα 5-6 λεπτά δεν έχει δέσει καλά το σιρόπι, πρέπει να βγάλουμε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα και να συνεχίσουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Γεμίζουμε με το καυτό γλυκό μέχρι επάνω ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε σε αυτή τη θέση μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό φράουλα με παγωτό ή με γιαούρτι.

Σημειώσεις

Η κατσαρόλα, που θα βράσουμε το γλυκό, καλό είναι να είναι αντικολλητική ή με βαρύ πάτο, για να μην κολλάει εύκολα το σιρόπι.

Μετά το πρώτο ανακάτεμα να μην ανακατέψουμε ξανά το γλυκό, γιατί θα λιώσουν οι φράουλες και θα γίνουν μαρμελάδα.

Για να καταλάβουμε, αν έχει δέσει (πήξει) το γλυκό, ρίχνουμε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο. Αν παραμείνει στρογγυλή έχει δέσει, αν όχι, πρέπει να το βράσουμε κι άλλο.

Η σταγόνα του σιροπιού πρέπει να στέκεται στην αρχή και μετά να απλώνει λίγο.