Ιταλική Μαρέγκα

Ιταλική Μαρέγκα
Υλικά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
  • 4 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • ελάχιστο αλάτι ή 2-3 σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει, χωρίς να το ανακατέψουμε. Αν το νερό δεν καλύψει τη ζάχαρη, τότε κουνάμε το κατσαρολάκι για να πάει παντού.

Αν στο διάστημα που σιγοβράζει το σιρόπι, ζαχαρώσουν τα πλαϊνά τότε τα περνάμε με βρεγμένο πινελάκι στα σημεία, που ζαχάρωσε το σιρόπι.

Βράζουμε το σιρόπι, μέχρι να πηχτώσει. Για να δούμε, αν είναι έτοιμο το σιρόπι, στάζουμε 1 σταγόνα σε κρύο νερό και αν σχηματιστεί 1 μαλακή μπαλίτσα, τότε είναι έτοιμο.

Ξεκινάμε να χτυπάμε τη μαρέγκα, αφού βράσει το σιρόπι αρκετά λεπτά και είναι σχεδόν έτοιμο, για να μην περιμένει πολλή ώρα , μέχρι να γίνει το σιρόπι.

Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο,το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να “ξεκουρασθεί” 1 λεπτό και στη συνέχεια με ανοιχτό το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα, αρχίζουμε να ρίχνουμε σε σταθερή, μικρή ροή το σιρόπι μέσα στη μαρέγκα, χτυπώντας διαρκώς.

Ρίχνουμε το σιρόπι κατευθείαν στη μαρέγκα και όχι πάνω στους αναδευτήρες, γιατί θα σχηματιστούν κορδόνια καραμέλας. Όταν τελειώσουμε με το σιρόπι, συνεχίζουμε το δυνατό χτύπημα για 5-10 λεπτά μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα, να γυαλίσει και να κρυώσει.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρέγκα στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Σημειώσεις

Αν ζαχαρώσει το σιρόπι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με πολύ προσοχή, γιατί πιτσιλάει, 3-4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και το ξαναβάζουμε στη φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζαχαρωμένη καραμέλα και να γίνει το σιρόπι διαυγές. Μετά από 1-2 λεπτά το σιρόπι είναι έτοιμο.

Η ιταλική μαρέγκα δίνει μία εξαιρετική γεύση και υφή στις κρέμες και τις mousse, που χρησιμοποιούμε στις τούρτες, αλλά και στα σπιτικά παγωτά.

Δεν έχει καθόλου λιπαρά, είναι πλούσια σε πρωτείνες και μπορεί να αντικαταστήσει τέλεια την κρέμα γάλακτος.

Κατηγορία