Σάλτσα αυγολέμονο

Υλικά
  • 1-2 αυγά
  • χυμός από 1-2 λεμόνια
  • ζουμί από το φαγητό
Εκτέλεση

1ος τρόπος

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με το σύρμα των αυγών ή με πιρούνι, μέχρι να ανακατευτούν. Δεν τα χτυπάμε πολύ, γιατί δεν πρέπει να σχηματισθεί αφρός. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε 5-6 κουταλιές από το ζεστό ζουμί του φαγητού, που θα αυγοκόψουμε ή και περισσότερες, μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, κουνώντας την γρήγορα με κυκλικές κινήσεις, για να πάει παντού το αυγολέμονο.

2ος τρόπος

Επίσης άλλος τρόπος για να κάνουμε το αυγολέμονο, είναι να χτυπήσουμε πρώτα τα ασπράδια, κατόπιν συνεχίζοντας το χτύπημα να προσθέσουμε το χυμό των λεμονιών και τέλος τους κρόκους. Κατόπιν συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο ζουμί από το φαγητό, που θα αυγοκόψουμε, ανακατεύουμε ή κουνάμε γρήγορα την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις, για να πάει το αυγολέμονο παντού.

3ος τρόπος

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπολ και σε άλλο μεγαλύτερο χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Δε χρειάζεται να γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά σιγά τους χτυπημένους κρόκους, και το χυμό λεμονιού, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το αυγολέμονο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο τόσο ζωμό από το φαγητό, όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί  και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά να αναμειχθεί καλά. Δεν σκεπάζουμε για να μην κόψει το αυγολέμονο.